Saturday, February 2, 2008

Mitä tulee tänään TV:stä?

Bongasin vihdoin verkosta palvelun nimeltä TVkaista. Se tallentaa aina viimeisen kahden viikon ajalta kaiken suomalaisten, ilmaisten digikanavien lähetysvirran ja sitten, heti TV-esityksen ja siis ohjelman tallentumisen jälkeen niitä voi katsella netin yli. Yli kahta viikkoa vanhemmat ohjelmat poistuvat saatavilta automaattisesti. Viimeisen parin päivän ajan olen siis seurannut Kanadasta käsin SubTV:tä, Nelosta ja Ylen dokkareita ja yhdet Kymmenen Uutisetkin katsoin huvin vuoksi.

TVkaista oli näemmä ollut tarjolla ensimmäisen kerran jo vuoden 2006 puolella ja herätti heti keskustelua niin blogeissa kuin lehdistössäkin. YLE ynnä muut TV-yhtiöt eivät kommenteissaan TVkaistaa "tietenkään" sulattaneet, ja niin alunperin täysin ilmaisena lanseerattu TVkaista poistui pian tarjolta. Palvelua pyörittävä Hibox Systems tosin sanoi, ettei syy äkilliseen alasajoon ollut TV-yhtiöiden kommenteissa, ja sittemmin TVkaista on siis avattu uudestaan. Nyt palvelusta joutuu maksamaan, mutta hinta on mielestäni varsin kohtuullinen.

Hibox ilmoittaa nyt myös, että kyse on virtuaalisesta tallentavasta digiboksista, jossa palvelun käyttäjä siis hankkii maksua vastaan itselleen levytilaa Hiboxin tiloissa sijaitsevalta digi-TV-tallentimelta ja saa sitten katsoa tallenteensa nettiyhteyden yli. Tuo konsepti kuulostaa samalta kuin Saunalahden markkinoille tuoma SaunaVisio-palvelu. Mutta SaunaVisiossa käyttäjä hankkii kotiinsa myös fyysisen digiboksin palvelun käyttöön; tallenteet vain tehdään ja katsotaan verkon yli. Siksi uskon, että SaunaVisiolla on selvemmin mahdollisuudet toimia aivan laillisena palveluna, kun taas TVkaistan pelkään kompastuvan lopulta TV-yhtiöiden vastarintaan. Teosto ja Kopiosto saadaan varmaan tarvittaessa mukaan komppaamaan.

TV-yhtiöiden kantaa on ainakin nopeasti ajatellen erittäin helppo ymmärtää. On kai oltava kaikkia periaatteita vastaan, että joku kolmas taho voisi tallentaa TV-yhtiön ohjelmavirtaa ja tarjota sen sitten suhteellisen julkisesti ja vielä itse keräämäänsä palvelumaksua vastaan kaikkien rekisteröityvien katsottavaksi netin kautta. Lisäksi TV-yhtiöiden esim. ulkomaisten sarjojen esittämiseen hankkimat esitysoikeudet eivät salli sitä, että joku kolmas osapuoli sitten laittaa ohjelmat nettiin nähtäville.

USAssa kuitenkin toimii vastaavia palveluita, kuten TVUnetworks, joiden avulla TV-signaalia voi katsoa netin yli. MTV3:n edustajan mukaan Yhdysvaltalaiset palvelut toimivat sikäläisten TV-kanavien niille myymien, erityisten catchup-oikeuksien turvin. Rohkenen kuitenkin vahvasti epäillä tuota teoriaa ainakin TVUnetworksin kohdalla, sillä sen kautta voi katsoa lukemattomia muitakin kuin vain yhdysvaltalaisia kanavia; mm. aasialaisia, saksalaisia ja brittikanavia. Ja kun kerran TV-lähetys on napattavissa talteen ilmasta tai kaapelista TV-laitteilla, niin miksei se saisi olla napattavissa talteen verkosta nettiyhteydellä?

Suomessa tekijänoikeusjärjestöjen valta on kuitenkin perinteisesti vahva eikä YLEäkään helposti jyrätä. Toivon kuitenkin, että YLEn hallintojohtaja Jussi Tunturin täytyy hankkia TVkaistan torjumiseen ensin vähän perustellumpiakin kommentteja kuin "Ei tällaista voi tehdä, kyllä tämä on aivan selvästi kiellettyä" ja "ja siitä tulee kyllä suolainen lasku". ;)

Sillä välin toivon todella, että TVkaista pysyy pystyssä vielä ainakin jokusen kuukauden, jollei kauemmin. Ei sillä, etteikö TV-ohjelmaa tulisi kanadalaisestakin lähetysvirrasta ihan tarpeeksi, ja siihen päälle meillä on vielä Joostit, pari erinomaista videovuokraamoa ja kaikki muu ohjelmatarjonta, mutta kuriositeettina olen nauttinut viime ajat suunnattomasti siitä, että voin katsoa täältä käsin vaikka YLEn dokkareita, kun siltä tuntuu. Ja TVkaista on tällä hetkellä ainoa järkevä, kuvanlaadultaan jopa loistavan hyvä tapa saada suomalaista TV-tarjontaa katsottavakseen täällä valtameren toisella laidalla. MTV:llä, YLEllä ja Subilla on jo toki omia, erilaisia netti-TV -virityksiä sivuillaan, mutta ne eivät toimi. Kuva on pienessä selainikkunassa ja varsinkin YLEn palvelu ei käytännössä toimi kuin Windows-koneilla (jos niilläkään). Mac-käyttäjät, kuten minä, jäävät siitä paitsi.

Kenties TVkaistan takana oleva Hibox Systems onkin tehnyt TVkaistan eräänlaiseksi demoksi, mainokseksi, bisneksen kalasteluksi TV-yhtiöiltä? Jospa YLEllä innostuttaisiin hankkimaan heiltä suhteellisen yksinkertaista koodinpätkää uudeksi netti-TV-ratkaisuksi? Järkevästä ja hyvin toimivasta katselumahdollisuudesta olen aina valmis maksamaan, jos haluan palvelun itselleni saada. Toistaiseksi kuitenkin oikeuksien/oikeudettomuuden pelko taitaa, kuten tapahtui ensin musiikinkin nettimyynnin kohdalla, estää laillisia toimijoita perustamasta kunnollisia, oikeasti hyviä palveluita audiovisuaalisen viihdykkeen katsomiseen. Samaan aikaan sitten ihmiset latailevat laittomasti elokuvaa ja muuta matskua verkosta koneilleen, koska laittomasti kuvaa kerran saa ja vielä parempilaatuisena kuin mitä laillisesti. Äly hoi?

5 comments:

Anonymous said...

Hei Karri!

Mukavaa lukea näkemyksiäsi TVkaista-palvelusta. Kirjoituksiin viitaten, niin kirjoittajalle sekä lukijoille tiedoksi, että TVkaista Oy:n kaikki palvelut ovat täysin laillisia.

TVkaista on esitellyt palvelunsa TV-yhtiöden johdolle ja lakiosastoille sekä tekijänoikeusjärjestöille ja niiden
juristeille. Kenelläkään ei ole ollut huomautettavaa palvelusta.

Samaa ei voida sanoa muista palveluista :)

Anonymous said...

Hellou Karri! Terkkuja stadista, täällä paistaa aurinko upeana. Ilmaislehti 100 uutisoi eilen "Helsinkiin vihdoin pakkasta". Vihdoin! Pakkanen kun yleensä lupaa kirkkaampia päiviä... Täällä opiskelut jatkuvat, gradu tossa pöydällä tuijottaa mua rumasti, mutta kyllä me toimeen tullaan :). Kaikkee hyvää sinne!

PS: Ai niin ja tähän TVkaistaan ei muuta kommentoitavaa kuin että hupaisaa, että näet kotoSuomen uutisiakin...

Anonymous said...

http://www.technopolisventures.fi/index.php?id=556&sid=&pid=&cid=1028&keywords=

Anonymous said...

Uutisointia Suomessa: http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Yle%20syyttää%20nettitv-palvelua%20laittomaksi/1135234095670

Karri said...

Joo, näyttää siltä, että TVkaista on taas ainakin jonkinlaisessa vastatuulessa YLEn suunnalta... Mutta toistaiseksi käytän vielä palvelua ilolla. :)