Friday, January 8, 2016

Mitä h***vettiä Suomessa tapahtuu?

Kaduille on jalkautunut väkivaltarikoksista ja varkauksista tuomittujen trollien johtamia partioita, joita osa jopa ylimmästä poliittisesta valtiojohdosta tukee. Pääkaupungin kaduilla on nähty natsitervehdyksiä ja kuultu fantasioita naisen raiskaamisesta kaktuksella oikein esiintymislavalta käsin poliisin suojeluksessa netissä vellovasta vihamouhotuksesta puhumattakaan.

Mikä maa, mikä kieli? Suomi. Se sama maa, josta olen itse kertonut eteenpäin monenlaista hyvää vuosien aikana. Se sama maa, josta olen itse lähtenyt maailmalle.

Minä kannan tästä syvää huolta aktiivisesti. En ole pelkästään huolissaan, vaan minua kuvottaa se, mitä Suomesta luen, kuulen ja näen. Tokihan minä sen ymmärrän, ystävät, ettei jokaisen tarvitse ryhtyä aktivistiksi eikä maailmoja halailemaan. En koe aktivistiksi itseänikään. Kaikki eivät ilmoittaudu esim. majoittamaan sen paremmin kodittomia kuin muualta tulevia pakolaisia kotiinsa, eivät tee vapaaehtoistyötä, eivät halua nousta tapetille. Se sinällään ei tee heistä itsestään moukkia, rasisteja tai mitään muutakaan. Mutta se vahinko, mikä kumpuaa siitä, mitä Suomessa vihainen, sairas vähemmistö nyt tekee, sattuu kyllä jokaisen nilkkaan. Siksi odottaisin, että jokainen asioita ymmärtävä ihminen Suomessa on huolissaan vihanlietsonnasta ja pyrkisi sen myös lopettamaan.

Tämän ilmiön ajatellaan Suomessa nähtävästi liittyvän turvapaikanhakija-aaltoon. Mutta kun suomalainen, Suomen kansalainen uhataan toisten suomalaisten toimesta tappaa vain siksi, että hän puki päälleen paidan, jossa lukee "Suomi" juhliakseen lätkämestaruutta, niin kyse ei ole turvapaikanhakijoista. Kyse on ilmeisesti siitä, että tuo Suomi-paitainen suomalainen sattuu olemaan myös tummaihoinen. Se on vihamielistä, häpeällistä rasismia. Kun Suomessa esiintyy häirintää kaikkia “erinäköisiä”, tummempia ja/tai erikielisiä, olivat he sitten kansalaisia, asukkaita tai vain turisteja, kohtaan, niin kyse ei ole siitä, että ollaan huolissaan terrori-iskuista maailmalla, turvapaikanhakijoiden suuresta määrästä saatika suomalaisten naisten ja lasten turvallisuudesta. Kyse on rasismista, erilaisuuden pelosta ja ihmisvihasta puhtaimmillaan. Eikä pelkästään tuosta, vaan ihan silkasta moukkamaisuudesta, ääliömäisestä ajattelusta ja käytöksestä.

Turvapaikka-asia, se koko konsepti, on ihan keskustelun arvoinen, ja ongelmia sisältävä asia. Voit olla itse vaikka sitten sitäkin mieltä, että koko turvapaikkatouhu on huuhaata. Järkevien ihmisten tulisi pystyä myös päättelemään, että turvapaikanhakijoissa henkilöinä on yhtä lailla monenlaista ihmistä kuin meissä muissakin. Osa ansaitsee turvaa lain ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti, osa ei. Valvonnan ja käsittelyn pitää toimia, ja siitä vastaavat viranomaiset. Ei turvapaikanhakijoista tai heidän aallostaan tarvitse henkilökohtaisesti pitää. Eikä kukaan hyväksy turvapaikanhakijoiden tekemiä rikoksia. Mutta se pitää ymmärtää laajemminkin, että toisen ihmisen päähänpotkimisesta ei koskaan seuraa mitään hyvää. Jokainen asia, jonka koet uhkaksi, on myös mahdollisuus. Ihan aikuisten oikeesti on. Turvapaikanhakijoista Suomeen jäävät ihmiset kotoutuvat, menestyvät, työllistyvät ja auttavat koko suomalaista yhteiskuntaa vain sillä, että heitä autetaan kotoutumaan. Kaikkien toimesta. Rasismi ja viha synnyttävät vain vihaa. Pitääkö näitä pointteja suomalaisille ihan rautalangasta vääntää? Kyllä.

Huomatkaa nyt siellä Suomessa, etteivät vihapuhe, rasismi ja epäluulo “ulkomaalaisia” ja ylipäätään erilaisuutta kohtaan ole mikään maailmanlaajuinen muoti-ilmiö, vaikka se siellä pienessä pohjolassa ja kenties laajemminkin Euroopassa (tai lukemalla Trump-lainauksia) voi siltä vaikuttaa. Meillä täällä Kanadassa Toronton asukkaista yli puolet on muualla syntyneitä maahanmuuttajia. Me olemme mustia, valkoisia, keltaisia, punaisia ja mitä ikinä maailmaan värejä ja kansallisuustaustoja mahtuukin. Omat naapurini ovat Karibialta, Irlannista, Pakistanista, Intiasta, Filippiineiltä, Suomesta, Portugalista ja Ottawasta. Oman äänestyspiirini kansanedustaja on Somaliasta pakolaisena Kanadaan aikoinaan tullut mies. EIKÄ NÄISTÄ ASIOISTA YLEISTÄEN OTTAEN KUKAAN ITKE TÄÄLLÄ SAATIKA HÄIRITSE TOISIA (SORRY CAPS-LOCK UNOHTU PÄÄLLE). Päinvastoin. Toronton kaupungin liikennelaitoksen ratikoissa on seinällä muistutus siitä, miten tämä kaupunki on monikulttuurinen ja -kielinen ja syrjinnästä vapaa. Eikä noita kylttejä sotketa; ei niistä käydä “kriittistä” huutelua netissä saatika kadulla. Se, että Toronto, Kanada ja kanadalaiset ovat monen näköisiä, eritaustaisia ja silti yhdenvertaisia, on itsestäänselvyys tavalliselle kansalaiselle. Eikä pelkästään itsestäänselvyys, vaan arvossa pidetty seikka, joka on kirjattu Kanadan perustuslakiinkin jo vuosikymmeniä sitten. Toronto on myös Helsinkiä turvallisempi - väkivaltarikosten määrä täällä on väestöön suhteutettuna alempi kuin Suomessa. Kulttuuritausta, ihonväri ja uskonto saavat olla mitä vain, kunhan hyväksyy ja noudattaa voimassaolevaa lakia. Eikös sen näin pitänyt olla Suomessakin? Ja kun nyt nostin Kanadan tähän vertailukohdaksi, niin turha tulla nillittämään, että täällä on jotenkin Suomea “tarkempi” seula maahantulijoille. Esimerkiksi pakolaisia tulee Kanadaankin - juuri nyt tänne lennätetään 25 000:a syyrialaispakolaista. Kyllä siellä Suomessakin on ihan riittävät prosessit siihen, että viranomaiset voivat selvittää tulijoiden taustoja.

Voihan se olla, että siellä jossain Ylivieskassa tai Lahden Hennalassa teineille ja vanhemmillekin sisäänpäinlämpiävä ulkomaalaisten erottelu on nyt suurta muotia niin kuin vaikka nenänkaivuukin. Mutta pätkääkään se ei Suomea hyödytä. Minä joudun nyt tosissani rauhoittelemaan kanadalaisia ystäviäni joilla sattuu olemaan Suomen vierailu suunnitteilla täksi kevääksi, täällä Torontossa. Heistä kun osa on tummempia, taitaapa olla ihan niitä kamalia muslimejakin. Eikä pelko lähtenyt heille liikkeelle minulta, vaan siitä mitä he ovat itse Suomesta uutisista kuulleet. Tötteröhattujen askarteluja, vastaanottokeskusten tuhopolttoja, katupartioita ja “erinäköisten” häirintää kadulla. Ei ole Suomella enää Nokiaa eikä nähtävästi paljon muutakaan hyvää kerrottavaa. Mua hävettää ja v*tuttaa.

Ottakaa nyt, oikeat, aikuiset, järkevät ihmiset, jumalauta Suomi jo uudelleen haltuunne. Ja vaihtakaa se hallitus. Sillä kyllä juttu on niin, että vaikka ksenofobiaa, idiootteja ja ihan vain epäsosiaalisuutta toki Suomesta löytyi jo ennen halla-ahoja, huhtasaaria, hakkaraisia, soineja ja mitä niitä nyt onkaan (lista on liian pitkä), niin on fakta, että Perussuomalaiset puoleena ja johtajineen on antanut ihan tietoista suojaa kaikenmaailman junttijihadisteille, kaktusraiskaajille, natsikäsille ja pannukakkumaailman kasvateille. Ei siinä ole millekään oikealle keskustelulle tilaa eikä paikkaa ollut, kun räikeä rasismi kyntää Suomessa eteenpäin. Ja rasismille ei tule tilaa antaa, sitä ei kuulu ymmärtää eikä keskustelussa hengissä pitää milloinkaan.

Seuraava vuosi näyttää, lähteekö Suomi jo nousuun vai löytyykö vielä uusia pohjanoteerauksia? Minä elän nyt tällä hetkellä oikein mielelläni täällä muualla. Lämpimiä ajatuksia lähetän sinne silti ystävilleni, perheelle ja kaikille asiallisesti ajatteleville ihmisille.